Hoppa till innehåll

Fix & trix

Här kommer du att hitta artiklar och länkar till teknikrelat material, svårfunna bruksanvisningar och manualer, polardiagram etc. Har du filer som skulle passa här, mejla gärna till info@sarc.se. Tester av båtar hittar ni i huvudmenyn för aktuella båtar.

Problem med tömning av tanken!

På Midsommarmorgon så upptäcker vi svartvatten i kölsvinet  på vår Arcona 400 – dvs toavatten. 
Givetvis inte så roligt och felsökning genomfördes.

Det visade sig att det läckte från holdingtanken.

Vid senaste dacktömningen blev det ett rejält undertryck och med det en kraftig smäll – troligen var det då en svetsfog brast.

Att få ut tanken var ganska trixigt – men gick trots allt ganska bra – hör av er om ni behöver tips. Sen var det bara att ta tanken till en svetsverkstad och svetsa om hela fogen och provtrycka.

Problemet är att dem nyare pumpstationerna tömmer så snabbt så att avluftningen inte klarar av att kompensera med följden att man riskerar läcka.
Arcona /Gustavsbergs MarinCenter säger att man vill varna för att det kan finnas veck på avluftningsslangen – som skall vara rätt dimensionerad – är det veck eller stopp så kan det få ovan konsekvens .

Så tipset är att kolla avluftningen och om möjligt ta det lite lungt med att pumpa ut.

Det här är ett problem som man kan få om man har Twist n’ Lock toa.
Den säkra lösningen vid tömning är att se till att pumphandtaget (det stora som man pumpar ut skiten med) inte är i låst läge då man tömmer, då kan luften strömma in i tanken genom toan och ingen risk att det uppstår vakuum i tanken.


Vinterförvaring

Liten checklista inför vintern.

Nexus/Garmin koppling – konfiguration

Diagram över alternativ för kopplingar och konfigurationer Nexus – Garmin. Obs! Zip-fil, packa upp innehållet för att se.

Installationstips ankarspel akter A400

Kablarna mellan ankarspel och batterigrupp kan dras under SB akterkoj. För att komma hela vägen till aktern behövs ett hål i basinredningen. Hålsåg och rejält hål funkar bra. Använd sedan en latta som ”draglina” när du leder kablarna ut till akterstuven. (TF 2013)

Installationstips plotter i rattpiedestalen A400

Plotter kan fästas antingen på bygel i plastlocket överst på piedestalen. Eller så kan den sättas i en låda som fästs i de rostfria rören. Eller så kan den hängas i det gängade bulthålet i underkant av den rostfria bygeln. Kablarna leds med fördel genom vp-rören för att inte fastna i rattlänkaget.

Installationstips AIS GPS-antenn

Tillverkare och leverantörer av AIS-transpondrar rekommenderar att GPS-antennen monteras på däck eller på akterpulpit. Moderna GPS-chip är dock så känsliga, att detta inte är nödvändigt alla gånger. Prova tillfälligt om du får stabila GPS-positoner genom att tejpa fast GPS-antennen i taket i elskåpet eller bakom toamodulerna. Kan vara skönt att slippa dra kabel genom hela akterskeppet och upp på däck.