Fix & trix

Här kommer du att hitta artiklar och länkar till teknikrelat material, som till exembel båttester, svårfunna bruksanvisningar och manualer, polardiagram etc. Har du filer som skulle passa här, mejla gärna till info@sarc.se

Tester

Arcona 410 vs Dehler 41

Arcona 340 testad i Sail Magazine

Arcona 430

Arcona 460

Vinterförvaring

Liten checklista inför vintern.

Nexus/Garmin koppling – konfiguration

Diagram över alternativ för kopplingar och konfigurationer Nexus – Garmin. Obs! Zip-fil, packa upp innehållet för att se.

Installationstips ankarspel akter A400

Kablarna mellan ankarspel och batterigrupp kan dras under SB akterkoj. För att komma hela vägen till aktern behövs ett hål i basinredningen. Hålsåg och rejält hål funkar bra. Använd sedan en latta som ”draglina” när du leder kablarna ut till akterstuven. (TF 2013)

Installationstips plotter i rattpiedestalen A400

Plotter kan fästas antingen på bygel i plastlocket överst på piedestalen. Eller så kan den sättas i en låda som fästs i de rostfria rören. Eller så kan den hängas i det gängade bulthålet i underkant av den rostfria bygeln. Kablarna leds med fördel genom vp-rören för att inte fastna i rattlänkaget.

Installationstips AIS GPS-antenn

Tillverkare och leverantörer av AIS-transpondrar rekommenderar att GPS-antennen monteras på däck eller på akterpulpit. Moderna GPS-chip är dock så känsliga, att detta inte är nödvändigt alla gånger. Prova tillfälligt om du får stabila GPS-positoner genom att tejpa fast GPS-antennen i taket i elskåpet eller bakom toamodulerna. Kan vara skönt att slippa dra kabel genom hela akterskeppet och upp på däck.